Kategoriarkiv: Lamborghini

Turbo Byggbilder till sommaren 2016

 

Här kommer lite byggbilder på hur bilen byggdes ihop till sommaren 2016. Första versionen av turbo bygget som jag testade på sensommaren.image17image1 Skulle vara häftigt att sätta Lambo motor i en Volvo!

 

image2 image3 Jag plockade ur motorn vintern 2015/2016 men tog inte isär den. Planen var först att förstärka den. Men nu är det planen till 2017 att sätta i starkare delar så man kan höja laddtrycket. Gjorde lite små modifieringar som flera extra givare tex.

image4

 

 

Jag hade som plan att bygga om instrumentet, istället för dem analoga mätarna sätta in min Motec Dash. Men ha kvar flera av original funktionerna i clustret. Dock blir det väldigt svårt när allt satt på ett kretskort istället för separata enheter som jag hade hoppats mer på. Jag köpte ett extra Superleggera instrument som jag har exprimenterat på. Så detta är inte original instrumentet i bilen. Nu är detta jobbet lite vilande då jag satte Motec Dashen på instrumentbrädan i mitten istället och det blev helt ok.image5

 

image18Här är Motec C127 dashen. Original sitter det 3st analoga mätare där. Så fick höja upp och sätta lite kolfiber på sidorna.

image6Insugsrören till turbona. Version 3 eller 4. Provade lite olika typer av rör och slang men detta var vad jag blev mest nöjd med. All svetsning gör jag som vanligt själv. Har inte svetsat jättemycket senaste så man är lite ringrostig..

image7 Precision 6766 turbos.

 

image8 Billet kompressorhjul.

image9Det mesta börjar falla på plats. Kylaren som syns är en av två för att kyla intercooler vattnet. Svensktillverkad Setrab kylare med Spal el-fläkt. Det byggdes bättre fästen till allt sådant jämfört med när bilen provkördes första gången med turbo i vintras.

 

image10Avgassystemet är original Superleggera. Först började jag bygga ett eget men blev en nöjd. Så nu sitter original efter turbosarna. Fördelen är att med de hårda ljudkraven på svenska banor så kanske man klarar sig. Sen är det spjäll på dessa så man kan välja högt/lågt avgasljud. Har satt en knapp i bilen så jag kan välja själv. Nackdelen är att det inte är så grovt. Så frågan är hur mycket effekt det klarar av innan det stryper för mycket.

image11Svenska Nuke performance dumpventiler. Vet inte om jag är helt nöjd med positionen, men så fick det bli. Ville ha dem innan intercoolern för att slippa så mycket värme som möjligt till intecoolern. image12Högersidans Turbosmart wastegate. Med positions sensor! Mycket intressant att se hur wastegaten rör sig jämfört med laddtrycksstyrningen i motorstyrningen. Jag fick även laborera med fjädrarna i wastegatearna för att få så lågt ladd jag ville ha. Kunde ställa ner det till 0,05 bar!

image13All aluminium lackerades i svart wrinkle finnish.

image14Det blev tight för oljestickan och röret för påfyllning av olja i torrsump tanken. Inklämd mellan turbo och intercooler.

image16  Byggde en tank till intecooler vattnet. Allt vatten i IC systemet cirkulerar genom denna. Sugsidan har en ”sump” med perforerade hål. Så det ska gå bra att fylla denna med is om man vill ha kall kylvätska! Silikonslangen är bytt mot XRP slang med Hydraflow koppling.

image15 K&N luftfilter till högersidans turbo.

Dubbelturbo i snön

Första provkörning med turbo avklarad…
Planen var att få ihop turbokittet och testa det i år 2015. Göra lite test på om det fungerar som jag tänkt. Med den milda hösten och början på vintern såg det lovande ut att köra på torra vägar men det tog längre tid än planen att få ihop turbo systemet. Dagen jag fick ”klart” det var i söndags. Samma dag som snön kom..

Planen är att testa lite grann. Sen plocka ner grejorna igen innan sommaren. Delar ska ytbehandlas, målas och snyggas till. Värmeisolering och några fler fästen ska byggas till lite snyggare. Tanken var även att riva isär motor och fixa med den och med kopplingen. Men vi får se lite hur det blir med det.

Liten provtur blev det för att höra hur den låter.. Ganska halt med 305 R-däck… Jag har spjäll i avgassystemet så avgaserna kan gå genom ljuddämpare eller som här raka rör!

Garage…

IMG_7568

Det är skönt att ha bilen i mitt egna garage. Där man har alla typer av verktyg, svetsar med mera så man kan bygga bil igen liknande som man gjort med Supran och de andra bilarna.

Det har varit lite intressant hur man började greja med bilen i Dubai även fast man inte hade ett mek garage. Man kan inte som privatperson hyra ett garage i Dubai för att meka själv. Så jag fick inte tag på något, även om man fått tag på något så hade jag inte så mycket verktyg eller svetsar och liknande.

Men jag började greja. Skruvade isär för att förbereda, mäta och planera för turbo systemet.  Servade och bytte olja.  Byggde om oljesystemet. Bytte till större spridare och största jobbet att byta styrsystem till Motec M150.

Jag höll på i mitt parkeringsgarage. Inte så vanligt att skruva med en lambo där men det var inga problem. Folk undrade nog vad man gjorde. Mycket kabeldragning och undersökning av elsystemet. Ibland en bit över 40 grader i garaget så man fick hoppa in i bruksbilen emellanåt och kyla ner sig.
Sen tog man hissen upp till lägenheten med bildelar, jag var skitig och ibland luktade bensin. Undra om det var populärt när man hamnade i samma hiss som finklädda grannar.. :)

I lägenheten gjorde jag även en kabelhärva. På balkongen 31  våningen med underbar utsikt över stranden och havet.

IMG_7625

IMG_7659Blandning av mat, kablar och kladd i köket..

IMG_6169

IMG_6462

Jag hade även slangpressen i lägenheten och pressade dessa fina XRP slangar i köket :)

Jag höll även på ute på jobbet i flyghangaren emellanåt. Gömde undan bilen på lagret bakom några pallar och kartonger. Tog faktiskt ett par dagar innan han som skötte lagret ens märkte att den stod där. Gick bra att skruva där under en begränsad tid men hade inte tillgång till svetsar eller sådant.
Och emellanåt fick man hålla för öronen då det lyfte en F/A 18 Super Hornet med vingarna fulla med robotar/bomber.. De stack iväg tillsammans med lufttankningsflygplan eftersom de hade en bit att flyga.
Ett par timmar senare kom de tillbaka  och hade flygbombat Daesh (IS) mål i Irak och Syrien.
Jag själv hade inget med detta att göra men de höll till på samma flygbas som jag var på.

IMG_940668

Tyvärr ingen bild på bilen när jag meckade på flygbasen då det är förbjudet att ha kamera eller ens mobilkamera där inne. Detta är dock en officiell bild på exakt de flygplanen som lyfte precis utanför när man grejade, påväg för att flygbomba IS mål. Och sedan tillbaka ett par timmar senare. Dessa är Australiensiska F/A 18 Super Hornets som var baserade i Arabien en tid.

IMG_8279

Så lite skillnad nu när bilen är i ett bra garage en bra bit därifrån.
Och i samband med att jag flyttade hem så passade jag på att byta verkstad. Från gamla alkolisthemets tvätteri där jag haft verkstad i nästan 10år. Till en större lokal där även mitt företag Bjp Race och Fredrik Aspelins företag FA Engineering håller hus.
Det har varit mycket jobb med att rensa ut det gamla garaget, bygga upp det nya som man vill ha det med nya bänkar, ”väggar” och maskiner. Så lite av att tidsplanen med Lambon är lite efter skyller jag på det.. Men nu börjar det bli riktigt bra så man kan bygga på ordentligt.

IMG_8331

Strax efter inflyttning och börjat bygga upp nya verkstaden.

IMG_9408

IMG_9043

IMG_9112

Avdelat en del av lokalen för svets och slip.

IMG_9389

Turbosystemet i en första testflygnings version börjar ta form. Mer info och bilder kommer..

E85 och elspjäll

IMG_8607

Det första som gjordes i Sverige var att tanka i E85 eftersom det är det jag ska köra på framöver.

Körde en sväng i bänk. Inte direkt för att mäta effekt eller mappa utan för att kalibrera in diverse värden. Det finns många mer värden att justera i ett Motec M150 än vad det gör i de flesta andra vanliga styrsystem.
Justerade även in knack kontrollen. För att göra det behöver man få motorn att spika och sen testa fram vid vilken frekvens som den ger mest utslag. Lite läskigt att spika fina Lambo motorn! Men det var på låg last. När man hittat frekvens och tröskelvärde så kommer den sen korrigera tändning på just den cylindern som spikar om det skulle spika framöver. Och kommer även varna på Dashen om den korrigerat för spikningar. Men förhoppningsvis var det sista gången den spikade.
Körde även med en separat Plex-Tunning spiknings monitor som FA Engineering har och som funkade riktigt fint och var överens med motec på spikningar. Tack till Fredrik Aspelin FA Engineering för hjälp med körningen i rullarna!

IMG_9058

 

IMG_9072

Tog även kontroll över dem två el-spjällen. Tidigare har original styrbox styrt dem då det är lite klurigt med hur dem jobbar ihop med växellådan. Men nu styr jag dem med mitt Motec M150. Mycket parametrar även här att justera och framförallt för den robotiskt styrda E-gear växellåda. Men jag körde en del och känner redan nu att jag kommer få bilen att gå smidigare än original. Även om jag har mycket justering kvar att göra.

IMG_8899


 

 

 

 

Från Dubai till Sverige!

Image22

Image23

4

Många vita bilar väntar i hamnen på att bli lastade och skickade från UAE.

Jag har flyttat hem från Dubai till Sverige. Och jag har tagit med mig bilen hem. Det har varit planen hela tiden från att jag flyttade från Sverige att jag skulle ta med en Gallardo hem. Hade jag inte flyttat till Dubai hade jag köpt en Gallardo i europa vid samma tid men det hade antagligen inte blivit en fin superleggera.

Transporten gick bra och jag tog den i en 20-fot kontainer. Men lokalt fraktbolag i Dubai och Nordtrafik i Göteborg hjälpte mig i Sverige. Hjälpsamma, duktiga och trevliga var dem Nordtrafik!

IMG_7646

IMG_7877

Detta var båten som containern med bilen i var på. Jag följde vägen i MarineTraffic appen och blev ju lite fundersam när båten gick åt fel håll och var i några hamnar i Indien. Men den kom till Göteborg och bilen var helt oskadd.

IMG_8249Körde hem bilen från Göteborg med hjälp av Åkeson Racing, Tack för hjälpen!

IMG_9027Väl hemma var det dax för besiktning vilket gick fint!

 

Inte enligt planen..

april1

april4

april2

Som de flesta vet så har min plan varit att bygga turbo på lambon vid det här laget. Men det har inte blivit så. Det stora problemet är att jag inte har något mek garage. Och här i Dubai kan man inte som privatperson hyra ett garage. De som bygger bilar här lämnar in till firmor som bygger. Men jag skulle hyra in mig på en plats i en verkstad där jag kunde göra ombyggnaden, svetsa och bygga. Nu har jag dock inte kunnat göra det. Har även haft lite dåligt med tid så jag har inte jagat efter andra lösningar.
Men det är lite frustrerande då jag har alla delar ligger och väntar.
Dock så är det egentligen ingen brådska då jag inte har någon direkt tidsplan på bilen och det är ett långtidsprojekt.

Men bilen är igång och jag åker med den lite då och då, rundsväng, till jobbet eller som på bilderna här åvan, runt i Dubai en fredag morgon och fotade bilen i rullning. Hela tiden jag åker så loggar jag i Motec M1 styrsystemet och sen justerar jag lite eftersom, framförallt är det vridmoment reducering vid växlingar som är det kluriga och det jag grejar mest med. Firmware jag har nu är egentligen för låda med dogringar så jag har fått göra om lite extra för att få det att funka till syncringar.

Men jag har i alla fall en ny plan på hur det blir med turbo bygget. Mer info om detta kommer framöver.. 😉

Köpte en reserv växellåda. Kan vara bra om man råkar spränga den som sitter i nu :) Men tanken är att förstärka lådan och ändra utväxling så då kan det vara bra att ha en låda vid sidan om att jobba med.

april3

Oljebyte…

2

Har byggt om oljesystemet lite. För det första så vill jag ha ut olja till de blivande turbo aggregaten.  Sen när jag gjorde första servicen på bilen själv så märkte jag att det var inte så smidigt. Original oljefilter sitter inne i V:et, under insuget. Så det är lite bökigt att komma åt det. Man behöver ta bort spjällen och lite annat. Och original Lamborghini insatsfilter är väldigt dyra, över 1000kr för filtret.

Så jag monterade en filterförflyttare. Fin CV products oljefilteradapter.

4

Wix racing olje filter som ska vara bra och används inom racing och till torrsumpsystem (det är torrsump i Lambon). Även om detta filter är minst lika bra så är det billigare än original Lamborghini. Bra det då jag säkert kommer göra oljebyten oftare än intervall om det blir turbo och sen E85 framöver.

Det går ett stort oljerör i V:et på motorn och jag kapade det och gjorde adapter för AN koppling i ena ändan. Men där original filtret satt så ville jag göra en ny och smäckrare adapter. Så jag ritade upp en 3D CAD ritning. Men det var inte det lättaste att hitta någon i det här landet som kunde CNC fräsa ut den. Jag blev lovad att det var inga problem men när tiden gick och inget hände och det visade sig inte gå så blev det att fräsa en manuellt. Blev inte lika snyggt som en CNC fräst del skulle bli så jag får försöka få en gjord i Sverige i framtiden. Men det fungerar bra som det är nu i alla fall..

1

Sen fick jag pressa slangkopplingar. XRP kopplingar och slang, finns några inlägg bakåt. Så nu sitter filtret bakom motorn och brevid oljetanken. Utgång för oljetryck till turbos finns på filterhållaren. Jag gjorde även i ordning tubornas oljeretur och vevhusventilationen när jag har ut stora delar av oljesystemet som tanken tex.

3Kablage.. Race Spec!

1

 

Har gjort kablage till Lambon. Och detta är något som jag tycker är väldigt intressant. Det är ett tilläggs kablage för diverse givare och komponenter som är bra vid turboladdning.
Kablage kan ju vara ganska enkelt, Men även ganska avancerat och en ”vetenskap” som nog inte många vet om. I vanliga bilar brukar det vara ganska enkla kablage och det funkar ju bra! eller?

Formel 1, WRC och många andra racing klasser idag kör med ”Race spec” som skiljer en hel del i material och hur man gör dem mot vanliga bilar.

Jag har byggt mot Race spec specifikation och som det ibland kallas Mil Spec. Vilket är Amerikanska försvarets specifikation och brukar användas i flygindustrin, militärt som civilt.
Och för lite historia med motorsport kablage så använde man för en tid sedan flyg grejor (Mil Spec) i Formel 1 och annan motorsport för att det var stabilare än bil grejor och lättare komponenter. Men man såg att kontakter och kablage ofta lev ett hårdare liv i en racebil än vad de gör i flygplan. Ofta är det mer vibrationer och olika typer av vätskor och att det oftare kopplas loss och ihop kablaget.

Så då började någon tillverkare av flyg kontakter göra grejor för race bilar och blev kallat race spec. Vilket ofta är rättså lika delar men diverse skillnader, men priset ungefär lika. Det vill säga dyra grejor.

Till att börja med är det kablarna. Det är samma som i flyg. Hög ledningsförmåga och starka. Isoleringen är av Tefzel istället för PVC eller liknande. Vilket är mycket starkare mot nötning och tål olika kemikalier. Isoleringen är också mycket tunn. Viket gör smidiga kablar och låg vikt.
Sen har jag räknat på kabelarea beroende på vad dem ska dem till så man inte har för grova kablar någonstans. Tex givare behöver inte grova kablar. AWG 22 eller AWG 24 tex. Ja man räknar kabelarea i AWG nummer istället för kvadrat mm som nog de flesta är vana med i Sverige. Högre AWG nummer = mindre kabelarea.

Antingen drar man kablar rakt i en stam. Men vill man ha en väldigt flexibel kabelstan så gör man en så kallad ”concentric twist”. Man lägger kablarna i olika lager. Med förutbestämt antal. och varje lager tvinnar man i motstående varv runt det föregående lagret. Det blir en väldigt böjbar kabelstam och det gör att det inte drar eller blir mer stress på någon annan kabel mer än någon annan.
Se bilden under när jag sitter på balkongen och pysslar med detta.

2

När denna härva var klar blev det 27st kablar i den. Och dem grövsta i mitten. Dock så är diametern för dessa 27 kablar ihop bara 7,5mm.
3

För att täcka kablarna sedan och skydda dem ännu mer så använde jag Raychem DR-25 krympslang. Som är standard för racebilar och flyg. Denna krympslangen är riktigt trevlig och blir mjuk och mer som en gummiliknande slang efter att den är värmd istället för mer plastig och stel som många andra blir. Denna tål även kemikalier som olja, bensin m.m.
Vid förgreningar använde jag Raychem krymp förgreningar. Dessa som inte har lim i sig så har jag Resintech epoxi i förgreningarna innan de krymps. Blir fortfarande någorlunda mjuk efter härdning. Och ser till att det blir tätt. Hela härvan jag byggt är 100% tät och kan användas under vatten, olja eller vad som. Så den ska tåla alla typ av läckage och klara sig i många år även värme tål den riktigt bra om man skulle få motorbrand.
4

Kontaktstycke som har bajonett fattning mot brandväggen är Deautsch Autosport. Det är en aluminium kontakt med guldplätterade cirkulära stift i samma som i flyg kontakter.
Mycket fina, starka och lätta.
För att avlasta kablarna och stiften så inte någon kabel drar i stiften gjorde jag en lite loop på varje kabel innan den går in i kontakten. Bra om man behöver koppla ur eller koppla om något stift nån gång med. Därför detta kallas ”service-loops”. Sen övertäckt med Raychem krymp slang boot. Finns många sådana som krymper olika mycket i olika ändar. Under krympningen Resintech och även som kanttätning som synes då det är lite blankare är krympslangen.
5

Även till kontakter till givare görs service loopar och sådana krymp bootar där det passar.
6

Motsvarande kontakt som monteras i topedväggen.
7

Alla kablar märks så man snabbt ska kunna se vart de ska kopplas. Printat på gul krympslang och sedan genomskinlig Raychem krympslang som skydd. Även huvudmärkning på härvan med logotyp :)
8

Några kontakter till givare. Dessa gråa kontakter är även dessa Deutsch, men deras billigare serie DTM vilket är en väldigt bra kontakt som använder samma bra cirkulära stift som används i dem runda Autosport kontakterna. Men med plasthus istället. Använt krympslang mellan kontakt och kablaget, det är Raychems krympslang med lim i som gör att den blir tät. och den har krympförhållande på 4:1 vilket är smidigt.
9

 

Man kan även göra om givare med kontakten en bit ifrån istället för direkt på givaren. Dessa Wastegate positions givare har en ganska dålig kontakt.
10
Så jag gjorde om givaren.
Slipade bort lite plast. Klämde kablar på stift och fyllde upp insidan på kontakten med Resintech RT125 och utanpå det krympslang och en DTM kontakt en bit bort. Stabil stark lösning som även är bra i den varma miljön.
11

Färdiga härvan och några givare. Helt tät och borde tåla det mesta.
Kan tillägga att löda några kablar eller stift är ”big no no”. Man klämmer alla stift och skarvhylsor. Och det behövs ett par olika special tänger och backar för att klämma de olika stiften.
12

Nu sitter denna i bilen och gömd i V:et på motorn så den syns inte.
Tanken är att göra hela motorhärvan i detta stuk då jag kör med original härva nu till spridare m.m. Men det får bli senare.
Och helst ska det bara vara sådana runda Autosport kontakter till alla givare. Dock så kostar även en sådan liten kontakt för bara ca 3 kablar uppåt 1000kr st. Så en skarv hona och hane, och sådana krympslangs bootar går på ca 2200kr st för en liten koppling…

 

Dubai Grand Parade

gp2-1

gp2-2Det var #DubaiGrandParade idag och jag var med i år igen. En sväng genom stan med ca 650 sportbilar och lite speciella bilar. Kul grej och mycket fina bilar. Blev omkörd på insidan av världens enda orangea McLaren P1 (RaceMode) på ena bilden. Och på utställningsområdet andra.