Intercooler

ic1

Jag har valt att köra med vatten intercooler. Det är inget jag haft i tidigare byggen och har ingen erfarenhet av. Och när jag börjat forska i ämnet så har jag inte hittat så mycket bra info om hur man räknar och dimensionerar intercoolersystemet. Och ett vattenkylt system som kommer användas i en gatbil har många fler parametrar än vad en vanlig luftkyld intercooler har.

Jag hittade en tillverkare av själva intercooler kärnan som var Bell Intercoolers. Företag av Corky Bell för dem som har läst lite turbo böcker kanske känner igen. Verkar användas av andra i motorsport och fick lite bra info och tips av dem. Fanns i många storlekar så köpte en och ska bygga gavlar till den.

Men då jag inte kunnat räkna så mycket på systemet och inte vet riktigt vad som är effektivast så får jag testa mig fram. Blir ett gäng temperaturgivare både för luft och vatten och se vad som händer. Tror det kommer funka bra, men är ganska säker på att denna intercooler kommer bytas ut nån gång framöver och testa annat.

Tips jag fick av Bell var att ha väldigt högt flöde på vattnet. Många vattenpumpar på marknaden klarar det flödet som behövdes, men sjunker mycket när det blir motstånd i systemet. Vet inte hur mycket motstånd det kommer bli i mitt system. Men då jag ska ha ett gatsystem med vatten-luft kylare i systemet så lär det bli en del motstånd. Är ju inget dragrace system med bara intercooler och isvattentank jag ska köra med.

Så pump hittade jag en EMP som håller högt flöde även när det blir högre tryck i systemet. Denna kan man även styra hastigheten på den via CAN Bus. Så försöka få till det via Motec så den bara pumpar så mycket som behövs hela tiden.
Denna pumpen är för övrigt inte gjord för intercoolersystem utan är för vattensystem i större maskiner, stridsfordon och amerikanska skolbussar :)
Så den kommer nog funka bra och säkert inte behöva gå så hårt nu till en början när det inte kommer tas ut så mycket effekt.

Formel 1 har ju börjat med turbo till i år som säkert alla vet. Väldigt intressant tycker jag! Och den lilla information som kommit ut om de olika teamens motorpaket så är det väldigt intressant att se hur olika teamen byggt. På ämnet intercooler så har vissa vanliga luft-luft intercoolers och vissa luft-vatten intercoolers. Tex så har Mercedes luft-vatten intercooler och för den som följt F1 i år så är det väldigt tydligt vilka som har det bästa motorpaketet. Så luft-vatten intercooler är nog inget dumt val. Framförallt om man som jag och f1 bil har mittmotor.

 

3 reaktion på “Intercooler”

  1. Hej, Jag håller själv på att fundera ut hur mitt blivande vatten/luft intercooler ska se ut till min Ariel Atom T.
    Min fråga är om du kan ge nån liten utvärdering av V/L system och om det är nån detalj som funkat sämre än väntat.

    1. Hej. Jag har egentligen inga bra värden då jag kört med väldigt lite laddtryck mot vad systemet är tänkt. Så än så länge har det klarat sig bra, även om jag inte kollat så mycket på hur effektivt det fungerat ännu.

  2. Hej. Jag har egentligen inga bra värden då jag kört med väldigt lite laddtryck mot vad systemet är tänkt. Så än så länge har det klarat sig bra, även om jag inte kollat så mycket på hur effektivt det fungerat ännu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *